Anketa
Ste že bili pri bajerju?
 
Poišči na strani

V okolici bajerja lahko vidite različne vrste rastlin - od takih, ki uspevajo le v vodi, do takih, ki imajo raje suha sončna pobočja. Nekaj vam jih tu predstavljamo:

2-lopatica

Spomladanska lopatica

Rada ima vlažna tla, zato jo najdemo prav blizu bajerja. Cveti v začetku pomladi, ko večina ostalih rastlin komaj poganja iz tal.

5-porenik

Trpotčasti porečnik

Trpotčasti porečnik raste v plitvi vodi ob robu bajerja. Njegovi listi po obliki spominjajo na liste trpotca in od tod tudi njegovo ime. Cveti poleti z drobnimi belimi ali svetlo rožnatimi cvetovi v rahlem razprostranjenem socvetju.

3-loje

Bleščečeplodno ločje

Ločje dela družbo trpotčastemu porečniku v plitvi vodi. Cveti neopazno, pozornost pa vzbudijo poleti njegovi plodovi.

7-perunika

Vodna perunika

Njeni živo rumeni cvetovi krasijo breg bajerja in poplavni rokav reke Vipave poleti. Vodna perunika je zavarovana po Uredbi o zavarovanih prostorastočih rastlinah.

4-vrba

Bela vrba

Bele vrbe raztezajo svojo krošnjo preko gladine bajerja in se ogledujejo v vodi. Ime je vrba dobila po belih dlačicah na spodnji strani listov, ki dajejo listom značilni "bel" videz.

3-negundo

Amerikanski javor

Ta javor je pritepenec v naših krajih, saj je bil v Evropo prinešen iz Amerike. Ker zelo hitro raste in se uspešno razmnožuje tako s semeni kot potaknjenci, se hitro širi ob vodah in kmalu bo povsem zavladal tudi ob bajerju.

6-topol-vrbe

Črni topol

Kjer je voda so v bližini tudi črni topoli. Prav na bregu bajerja v družbi belih vrb rasteta dva zelo velika topola. Glede na obseg debla je eden izmed njiju star več kot 50 let.

1-lobodika

Bodeča lobodika

Lobodika ima rada vlažna tla, vendar nima rada stoječe vode. Zato jo najdemo predvsem na pobočju nad bajerjem. Njeni živo rdeči plodovi popestrijo zamolkle zimske barve narave.